3 sorozat ami azonnal beszippant
2018. január 16. írta: noh

3 sorozat ami azonnal beszippant

Szeretem azt az érzést, amikor úgy tudnak az alkotók befejezni egy-egy sorozat epizódot, hogy azonnal akarjam a következőt is, és tudom, hogy sokan vagyunk ezzel így. Szóval, 3 ilyen sorozatról lesz most szó. Kell ettől nagyobb hygge? :)

Homeland- A belső ellenség

Rögtön ezzel kezdeném, ugyanis február 11-én érkezik a sorozat legújabb, 7. évada. Ha eddig nem nézted, még van idő felzárkózni. A sorozat mára (vagyis már vagy 4 évaddal ezelőtt) eléggé eltávolodott az alap sztoritól, miszerint egy amerikai katona a hadifogság alatt átállt-e az ellenség oldalára, és szabadulása után melyik oldalon harcol tovább. De az mindenesetre megmaradt, hogy az USA veszélyben, meg kell menteni, és soha nem lehet tudni, hogy ki mond igazat. Tényleg elképesztő fordulatok vannak benne, az első évadot 1 hétvége alatt néztük meg.

homeland.jpg

Bron/Broen-A híd

Egy dán-svéd krimi sorozat, aminek most kezdődött január 1-jén a 4. és egyben befejező évada. Magyarországon is műsoron volt, de sajnos egy elég késői idősávban, pedig rémizgalmas a történet minden évadban. Ha valakinek van lehetősége egyben megnézni egy évadot, akkor úgy ajánlom. És ráadásul nem a megszokott nyomozós felépítésben, mert egy évad egy bűntényt dolgoz fel.

A kezdő sztorit már nagyon sok helyen olvashatta mindenki. Az Øresund hídon (Dániát és Svédországot köti össze) találnak egy kettévágott holttestet. Így alakul ki a dán-svéd nyomozópáros, és innentől nézhetünk bele a szereplők életébe is. A főszereplő nyomozó, Saga Noren asperger-szindrómája pedig csak még egyedibb hangulatúvá teszi a sorozatot.

(Készült belőle amerikai remake is, de én azt nem ajánlom. Belenéztem, nem tetszett.)

Egyet kérek, ne ez alapján a sorozat alapján ítéld meg Dánia szépségét, mert nem egy országimázs alkotás az biztos.

bron-broen-4.jpg

Stranger things

A csapból is ez folyt 2-3 hónappal ezelőtt, amikor megérkezett a Netflixre a 2. évad. Ezért kezdtem el én is nézni, pedig nagyon-nagyon távol állnak tőlem az ilyen misztikus sztorik. És aztán jöttek a csavaros epizód zárások, és nem volt menekvés, ami mondjuk nem baj. J Mindjárt befejezem a 2. évadot, de az elsőt sokkal inkább ajánlom. Nekem kicsit már kezd sok lenni a ragacsos sivalkodó lényekből, valamint a főszereplő srác és Winona Ryder szemmeresztgetéséből.

Engem egyébként majdnem elriasztott a sorozattól, hogy gyerekek a főszereplők, mert azért az ifjúsági sorozatokból már kinőttem. De nem kell aggódni, nem gyerekeknek szól, és a fiatalok felnőtteket megszégyenítően játszák a szerepüket.

A történet a ’80-as években játszódik egy kitalált amerikai kisvárosban, ahonnan egy gyerek rejtélyes körülmények között eltűnik, de a családja és a barátai nem adják fel a keresését. Ennyit tudok róla spoiler mentesen írni, de inkább nézd meg, érdemes!

 stranger_things_b.jpg

Ha te is tudsz ilyen „beszippantós” sorozatokat, kérlek, írd meg kommentben, szívesen megnézném azt is! ;)

képek:

nothingbutgeek.com, nordiskfilogtvfond.com, imdb.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hyggeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7013577773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Echo73 2018.01.17. 09:41:08

Ilyen sorozat volt nekem a Taboo, aminek a lassúságát meg kell szokni, de azután magával ragad. Aztán ilyen volt a The Killing, aminek a dán eredetijét nem láttam, csak az amerikai változat 4 évadát, de az igen erős, nagyon jó atmoszférával és igen jó szereplőkkel.

Melinda Donka 2018.01.17. 22:23:40

The night of nalunk nagyon bejott es az American crime story is annak ellenere,hogy mindenki ismeri a veget (O.J. Simpson pererol szol)

hungarisztan 2018.01.18. 14:48:09

- The Americans
Szovjet alvó ügynökök átlag amcsi családnak álcázva beépülnek és ügynökösködnek, még a saját gyerekeik sem tudják, mivel foglalkoznak – rosszabb, hogy a titkosszolga szomszédjuk sem, aki pedig pont őket üldözi

- La casa del papel
Spanyol sorozat egy mesteri bankrablásról (pontosabban pénzjegynyomda-rablásról), ahol persze a dolgok nem teljesen terv szerint alakulnak

- The Wire
A legéletközelibb, legpofánverősebb sorozat a baltimore-i alvilágról és az őket üldöző (néha összefonódó) zsernyákokról. Best series ever. (Eleve 4 évadnak íródott, komplett, lezárt, teljes mű.)

- Broadchurch
Angol nyomozósdi egy gyerekgyilkosság ügyében. Gyönyörű táj, angol spleen, izgalom és nagyon durva fordulat az első évad végén.

- Borgen
A legjobb politikai dráma arról, miképp tesz tönkre a hatalom még egy tisztességesen politikába szálló nőt is. Dán sorozat, ami már önmagában fél garancia a jóságra. Egy a magyarétól tökéletesen ismeretlen színvonalú politizálást mutat be, de persze a politika mindenütt politika. Ha rajtam múlna, kötelezővé tenném mindenkinek, választásra csak az lenne jogosult, aki vizsgát tesz belőlre.

- House of Cards
A Netflix legjobb politikai sorozata a kellőképpen genyó Kevin Spacey-vel. Nagyon szomorú, hogy róla is kiderült a zaklatás, már nem tudom ugyanazzal a szemmel nézni. Pedig eredetileg iszonyat jó dráma volt.

- Black Mirror
Minden epizód más sztori. Sci-fi a jobb fajtából: nem a repkedő űrjárgányok meg űrszörnyek és/vagy CGI látványvilág adja el a sztorikat, hanem az, hogy jelen társadalmainkban is már jelenlévő hátborzongató jelenségeket gondol és visz tovább minden epizód a nagyon durva végkifejletek irányába. Kvázi feltartott mutatóujj: ide jutsz, ember, ha így folytatod! Gyomron vág minden epizód, de az elgondolkodtatós fajta gyomron vágással.

- Real Humans (Äkta manniskor)
Svéd sci-fi. Amikor a robotok már annyira humanoidok, hogy szinte meg se lehet őket különböztetni a valós emberektől. És amikor már ők maguk sem akarják a különséget...

LúzerMan 2018.01.18. 23:22:45

A Bron tényleg klafa, mindenkinek ajánlom. Még csak az első évadot gyűrtem le, de szinte mindegyik szereplőnek van valami defektje, ettől különösen kattant lesz a sorozat.
Ki ne hagyja, akinek alkalma van megnézni!

noh 2018.01.19. 07:50:50

@hungarisztan: Hú, micsoda lista, köszi a tippeket! :) Ebből az én nagy kedvencem a House of Cards, az Elnök embereivel együtt, pedig hát ugye ég és föld a kettő. A Borgen, Black Mirror pedig elkezdve. :)
A The Americans szerintem kifullad kb. a 2-3. évad után, nem emlékszem pontosan, mikor is hagytuk abba. Addigra kezdett el kicsit dühíteni is, hogy felvesznek egy parókát, és máris nem ismeri meg őket senki. :)

noh 2018.01.19. 07:55:31

@Melinda Donka: ..és most jön a 2. évad a Versace-gyilkosságról! A The Night Of-ról nem is hallottam még, most olvastam utána, biztosan belenézünk! Köszi a tippeket!

noh 2018.01.19. 08:02:29

@Echo73: Köszi a tippeket! Elkezdtük már mindkettőt, de valamiért 1-1 rész is után abba is hagytuk. De akkor lehet kapnak még egy esélyt. :)

hungarisztan 2018.01.19. 16:27:58

@hyggeblog: „Tovább is van, mondjam még?”

A hyggéből arra következtetek, hogy dán vonalon mozogsz. Vannak további nagyon jó skandináv detektívesek.

- Dicte
Dán sorozat Iben Hjejle főszereplésével, aki nekem a High Fidelity-ben vált kedvencemmé. Egy pörgős, frissen elvált riporternő nyomoz és kerül az események középpontjába. IH nagyszerű színész.

- Bordertown
Na ez az igazán lassú folyású finn sorozat. Lassú, de nem uncsi.

- Wallander
A legendás Henning Mankell krimik megfilmesítése. Kellőképpen lassú. Gyönyörű vágóképekkel a svéd délvidék (Skåne) tájaival.

- Case
Mindig lenyűgöz, hogy ez a maréknyi izlandi ember mennyi menőséget bír csinálni a sporttól kezdve a szoftvereken át a valahavolt legjobb jazzrock bandáig (Mezzoforte). No hát ehhez jön ez az izlandi sorozat is a maga lepukkant és/vagy fura karaktereivel.

- Easy living
Egy másik finn sorozat, az alapszitu az, hogy van egy házaspár, akik bűnözésből tartják fenn az elég nagypolgári életüket, de persze jönnek a bonyodalmak.

- The Killing
Más is ajánlotta már. Figyelem: van belőle amcsi remake is, a dán jobb. Mindenki gyanús jellegű krimi, és ezt nagyon sok epizódon át tudják húzni, de egy pillanatig nem ül le.

- The Girl with the Dragon Tattoo
A Millennium trilógia első része, persze a másik kettő is szuper. Szintén alapmű, muszáj látni és/vagy olvasni. Ha véletlenül még nem tetted volna, akkor a kedvcsináló: svéd iparmágnás megbízza az újságírót, hogy nyomozzon ki egy ősrégi családi rejtélyt, ami a család szigetén történt. A nyomozásba nemsoká bekapcsolódik az antiszociális, durva családi hátterű, sárkánytetkós, veszett csaj is. Az újságírót amúgy a nemrég elhunyt kiváló svéd színész, Michael Nyqvist alakítja.

- Van még egy rakás egyéb ígéretes skandináv mozi a listámon, csak a legtöbbjükhoz nincs angol felirat a Netflixen, nekem meg még dolgoznom kell a svédemen, de ha te magas szinten bírod valamelyik skandináv nyelvet, akkor érdekes lehet még az Occupied, a Rita, a Lava Field.

Egyéb országok termékei:

- Luther
Angol detektíves, ahol a robbanékony hekus úgy nyomoz, hogy közben utána is hajtóvadászat folyik. Főszerepben Idris Elba, akit egy hibbant nő manipulál.

- The Fall
Meg nem mondanám már, hogy miről szólt :) (na miről szólhat egy krimi...), csak arra emlékszem, hogy tetszett, meg hogy szerettem a Gillian Anderson által megformált nyomozónő angol spleenjét és a szomorkás légkört, ami körüllengte.

- Breaking Bad
Félve írom, mert hát van-e sorozatjunkie, aki még nem ismeri... Ha mégsem, akkor kötelező alapmű, egészen elképesztő módon szippant be a rákkal diagnosztizált kémiatanár esete, aki minden mindegy alapon úgy dönt, legalább a családjának legyen könnyű élete, és belevág a nagyüzemi meth-gyártásba a lunatikus ex-diákjával. Naná, hogy rátaposnak drogos nagyhalak lábujjára, a történetszövés meg olyan, hogy rendes sorozatszokás szerint jó nagy cliffhangerrel ér véget minden epizód, és amikor az ember már az ötödiket nézi meg egy nap, mert nem bír leállni vele, akkor a hajnali hármas fogmosás közben még azon filozofál, hogy basszameg, ebből a slamasztikából hogy fognak kimászni. A BB spinoffja a Better Call Soul, ami szintén nagyon ígéretesnek tűnik, csak még nem láttam, mert nem szeretek olyan sorozatokat nézni, amelyeknek még nincs végük.

- Orphan Black
Más is írta már, tényleg fasza sorozat, úgy kezdődik, hogy egy csaj észreveszi, amint a kiköpött hasonmása épp vonat elé lép. Gondol egyet, és belép az életébe, hogy megtudja, honnan van neki ikertestvére, de a helyzet innentől csak bonyolódik, mert egyre több ikertesó bukkan fel a legkülönbözőbb társadalmi osztályokból és a legkülönbözőbb személyiségekkel. Az ártatlan nyomozás meg hamarosan rémálommá válik.

Ha meg nem csak krimi érdekel, akkor vannak más szempontból érdekes sorozatok is:

- The Office
Ricky Gervais zseniális áldokumentarista sorozata egy papírárut forgalmazó iroda mindennapi életéről exhibicionista és beképzelt menedzserrel és a világgal állandó harcban álló, lefele taposó, felfele nyaló, állandóan szétszivatott Dwight Schrute-val (akinek a neve mára szállóigévé vált). Kell egy kis idő, mire az ember felveszi a sorozat hangulatát és ritmusát, de utána nagyon szórakoztató, különösen az első pár évad, utána picit kifárad. (Van angol eredetije is, de az még rövidebb.)

- Freaks and Geeks
Egy nagyon aranyos sorozat amcsi gimnázistákról. Néhol vicces, néhol elgondolkodtató, néhol eszünkbe juttatja a saját gimnazista útkeresésünket, bénázásainkat, naivitásunkat. Méltánytalanul kevés rész után kinyírták, pedig igény lett volna a folytatásra.

- Firefly
A méltánytalanul hamar kinyírásról jutott eszembe ez az aranyos sci fi. Ennek is komoly rajongótábora van, én is szerettem, pedig engem a hideg ráz a star wars - star trek stb. világoktól.

- Skins
Anglia válasza a föntebb említett aranyos amcsi gimis sorozatra, csak ez kemény, haragos, önpusztító, kilátástalan tinivilág. Ettől függetlenül megvan a varázsa és a nagy pillanatai, amivel bevonz, de alapvetően inkább dráma

hungarisztan 2018.01.19. 16:32:44

@hyggeblog: „Addigra kezdett el kicsit dühíteni is, hogy felvesznek egy parókát, és máris nem ismeri meg őket senki. :)”
Na igen, az tényleg picit amatőr, de hát ez kell a történetbonyolításhoz. Meg igazából nem exponálják magukat ugyanott/ugyanazoknál különböző személyekként (az tényleg védhetetlen lenne), csak azért álcázzák magukat, hogy az esetleges szemtanúk barna helyett szőkét mondjanak, meg jól látó helyett szemüvegest. Szóval alapszintű konspiráció.

Nekem a Homeland kezdett érdektelenné válni onnan, hogy a fickót kinyírják. Abba is hagytam.

Na majd, írd meg, mi hogy tetszett. (Kommentben, mert azt látom radaron. Vagy ha blogposzt, akkor írd be kommentbe is.)

noelisha 2018.02.02. 09:32:45

@hungarisztan:
A Homelandban muszáj volt Brodyt kinyírni, mert már szörnyen zuhant le a minőség, de utána teljesen újraéledt a sorozat, szerintem adj neki még egy esélyt.
A többi, amiket írtál nagy szerelem nekem is.
A fentieken kívül én még írnék párat.

Drámák közül:

- Peaky Blinders: birminghami banda (sportfogadás, csempészet) élete, egy nagyobb és picit tisztességesebb életre vágyó családfővel, századeleji brit maffia :), zseniális szereposztás, pl. a gonosz zsaru Sam Neil, de későbbi évadokban feltűnik Tom Hardy (!!!) és Adrian Brody is. A sorozat zenéje fergeteges.

- Boston Legal: ügyvédes, évekkel ezelőtt véget ért már, aktuálpolitikai volt rendesen, humorral fűszerezve, James Spader és William Shatner volt a két nagyágyú ügyvéd egy bostoni irodánál.

- American Gods: Neil Gaiman fantasztikus könyvéből, aki olvasta annak alap, aki nem, az nem fogja érteni szerintem elsőre. Olvassátok el és utána nézzétek meg. :)

- A szolgálólány meséje: ez is könyvből (Margaret Atwood), szuper adaptáció, döbbenetes és elgondolkodtató. Nekem nagyon nagyon bejött. A sztorit szerintem mindenki ismeri, nagyon nagyot ment tavaly.

- Alias Grace: szintén Margaret Atwood regény, egy cselédlányt gyilkossággal vádolnak, egy orvos az elmeállapotát térképezi fel (ez nem utópia, mint a szolgálólány), a színészek is fantasztikusak. Ezt a könyvet nem olvastam, így nagyon tetszett, nem is tudtam a részek közben mit gondoljak, kinek higgyek.

- Liar: egy tanárnő és egy szupermenő sebész első randija utána nő úgy ébred, hogy a pasi megerőszakolta. Mutatják a sztorit a nő és a férfi szemszögéből is, első pár részben nem tudod kinek higgy... döbbenetesen jó!

- American Crime Story - Assassin of Gianni Versace: ezerszer jobb, mint az OJ-s. A zene, a hangulat, a színészek, a gyilkost játszó színész eszméletlen jó, amikor színre lép, görcsbe rándul a gyomrom, szó szerint... és aki Versacét alakítja, nos megszólalásig hasonlít rá.

Vígjátékok:

- Episodes: brit író házaspár hollywoodba megy :) főszerepelő Matt LeBlanc, aki saját magát alakítja :)

- Grace and Frankie: két idős házaspár, évtizedek óta jó barátságban, a férjek kollégák, és szeretők, bejelentik a feleségeknek, hogy akkor most elválnak. Sokk. Így indul. A két feleség összeköltözik, és egymás agyára mennek. Az egyik feleség Jane Fonda.

- Santa Clarita's Diet: egy feleség kannibál lesz egy vírusnak köszönhetően. Kicsit morbid és bizarr, de vicces.

És még sorolhatnám :)

A The Fall arról szólt egyébként, hogy Jamie Doran egy jóképű pszichopata sorozatgyilkos volt, és Gillian Anderson nyomozott utána. Lett is köztük egy fura kötelék. Nagyon jó hangulata volt.

hungarisztan 2018.02.06. 12:30:53

@noelisha: Nem azonnal hagytam abba a Homelandet, még az egész rákövetkező évadot végigszenvedtem, de egyrészt utálok 1 évet várni a következő évadra (ezért nagyon ritkán vágok bele még futó sorozatba), mert időközben mindent elfelejtek, másrészt meg nem igazán kötött le a közel-keleti adok-kapok.

A többiből egy része már rajta van a megnézendők listáján, a maradéknak meg utána nézek majd.
süti beállítások módosítása