A nagy puzzle teszt
2018. január 28. írta: noh

A nagy puzzle teszt

Lapos kirakó, 3D kirakó, gyerek kirakó, junior kirakó, felnőtt kirakó, 1000 darabos kirakó, határ a csillagoség kirakó, illatos kirakó, fluoreszkáló kirakó, stb…

Gyerek voltam, amikor utoljára kikaróztam, aztán most felnőtt fejjel is rákaptunk az ízére. Azóta több, ezer darabosat is kiraktunk, vagy megpróbálkoztunk vele. A mai bejegyzésben 3 gyártócsap össze. :) És mutatok egy-két érdekességet is.

6c53abff42b8cf31ef46cc1dde2d781e.jpg

Az elsőt, amit megvettünk kiraktuk egy hétvége alatt. Ültünk fölötte, válogattuk színek szerint, forma szerint, és rakosgattuk a helyére. Émány volt, ahogy szépen kirajzolódott az egész. Közben podcastokat, vagy a youtubon beszélgetős műsorokat hallgattunk. Igazi hygge-hétvége kerekedett belőle. Na persze mondanom sem kell, hogy a kirakó valójában a mai napig sem készült el, mert 1 db(!!!) hiányzott a dobozból. A gyártó (valamiért) előre gondolt arra, hogy ilyen előfordulhat, és mellékelt mellé egy kitölthető papírt, amiben megírhatod, hogy mi hiányzik, és elküldik postán. Nem próbáltuk még ki, de tervben van.

clementoni.jpg

Maga a kirakó jó minőségű volt, nem szakadt, jól lehetett rakni, látszódott, hogy valóban összetartozik-e két darab.

Gyártó: Clementoni

 

A 2. próbálkozásunk már nem volt ennyire sikeres, igazából fel is adtuk. Valószínűleg mi sem jól választottunk, mert látnunk kellett volna, hogy míg az előbbinél mindig volt mit keresni a dobozban, például egy folytonos vonalat, vagy betűket, gyümölcsöket, addig ebben a kirakóban kevesebb ilyen fogódzó lesz. Nagy pálmaágak, nagy kékségek. Jó, a nagy kékségek elég sok kirakóra jellemzőek, de erre a pálma-ág szívásra nem voltunk felkészülve. Annyira pixeles volt maga a kép, hogy minden elmosódott volt rajta, így halvány sejtésünk sem volt arról, hogy hogyan kapcsolódhatnak egymáshoz, sem színben, sem mintában. Az meg azért annyira nem volt szórakoztató, amikor egy-egy darabot tényleg csak találomra próbáltam beilleszteni. Azért nem árt, ha valami logikázást tartogat a játék, nem csak az észnélküli próbálgatást.

Kevésbé pixelesen jó lehetett volna, de így nem tetszett. Emellett pedig a kirakó anyaga sem volt megfelelő, ha nem jó helyre illesztettünk be egy darabot, akkor szakadás nélkül szinte egyszer sem tudtuk szétszedni. És nem is voltunk benne mindig biztosak, hogy összetartoznak-e a darabkák. Természetesen nem állítom, hogy a gyártó minden kirakója ilyen minőségű, nekünk ez az egy nagyon nem jött be.

Gyártó:Dino 

20180126_113042.jpg

 

Most tartunk a 3. ezer darabos kirakónál. Ezzel megint könnyebben vagyunk, sokkal jobban rakható, mint a 2. volt. Jó minőségű darabkák, kontúros vonalak, ezt a gyártót megint csak ajánlani tudom.

20180126_112948.jpg

Gyártó: Trefl

 

Kirakó szőnyeg

Ez az utóbbi görög képes karácsonyi ajándék volt, és kaptunk mellé kirakó szőnyeget is. Hallottunk már róla korábban is, hogy van ilyen, és meg is jegyeztük, hogy ez bizony nagyon hasznos lenne, mert ha nem raktunk ki elég gyorsan egy képet, akkor könnyen kiszorultunk a konyhaasztalunk mellől, vagy a nappali vált csatatérré.

Megkérdőjeleztem, hogy működik-e a szőnyeg, az első este kicsit feszülten tekertük fel, hogy marad-e az addig kirakottból valami. Másnap kitekertük, és nagyjából ugyanott volt minden. Egy-két helyen elmozdult, de ezek a darabok utána könnyen visszaigazíthatóak voltak, így nagyon hasznos találmánynak bizonyult, csak ajánlani tudok.

Legközelebb pedig már szívesen emelnénk a tétet, és megpróbálkoznánk egy 1500-2000 darabossal is. A szőnyegünk 1500 db-ig jó, de kapható akár 3000 daraboshoz is. Valahol azt olvastam, hogy ilyen darab számmal akár évekig is raknak egyet emberek, így tényleg nem árthat néha elpakolni. ;) A Wikipédia szerint a jenlegi legnagyobb drabszámú kirakó 24 000 db-os.

A szőnyeg ára 3500 Ft körül mozog.

20180118_223521.jpg

(A kép kitekerés után készült.)

Gyártó: Trefl

 

+1:

 3D puzzle

Ilyennel még nem volt dolgom, de szintén örömmel kipróbálnám. Ilyen kirakókból általában híres építményeket lehet kirakni, nekem például az Empire State Buliding, (világítani is tud!) vagy a magyar Parlament tetszett meg. Egy gyors guglizásután ebből a fajtából 248 darabos a legnagyobb darabszámú amit találtam magyar oldalakon. DE! Külföldi honlapon találtam 875 db-osat is, amiből a Harry Potterből ismert Roxfort kastély egy részét rakhatod ki.
3d_harry_potter.jpg

(Kép forrása)

Az áraik változóbbak, mint egy sima kirakónak, darabszámtól függően 2000 és 14000 Ft között láttam. Ez a Harry Potter kirakó Amazonon például 50 $, kb 12 ezer Ft.

 

++1:

Illatos puzzle

Hát az eszem megáll! :D Komolyan, kirakhatsz egy gyümölcsöstálat például, és közben vanília illatot áraszt a kirakó. Jó, mára ennyi!

 

Nektek milyen kirakós tapasztalataitok vannak? Mi jött be? Mivel nem tudtatok megbirkózni? Írjátok meg kommentben!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a facebook oldalt, hogy ne maradj le a továbbiakról sem!

A bejegyzés trackback címe:

https://hyggeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5413604917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.D.Dia 2018.02.26. 15:41:43

A 24000 db-os puzzlehoz érdekesség ;) :
www.ravensburger.org/uk/products/puzzles/adult-puzzles/disney-moments-40000-17826/index.html

Ravensburgert is próbáljatok ki, szerintem magasan a legjobb minőségű puzzle-t gyártják
süti beállítások módosítása