Grönlandon is boldogan
2018. január 23. írta: noh

Grönlandon is boldogan

Gondolkoztál már azon, hogy egy mindentől távoli szigeten, ahol a nyári hónapokban is 10 fok alatt van a középhőmérséklet, hogyan teremtik meg az emberek maguk számára az élhető körülményeket? A dán közszolgálati tv indított egy műsort Grönlandi álom lakások címmel, ahol próbálták bemutatni, hogyan vészelik át az ottaniak a nagyjából októbertől márciusig tartó telet.

gronland.jpg

kép forrása

Grönlandon kb. 56 000 ember él, ebből kb. 17 000 a legnagyobb városában, Nuuk-ban, amely megközelítőleg 300 km-re fekszik az északi sarkkörtől. A napsütéses órák száma decemberben és januárban 30 óra, és mindemellett az északi szél vadul tombol. Érthető hát, hogy az ott élők igyekeznek az otthonaikból kihozni a maximumot, és egy olyan kellemes helyet teremteni, ahol egyszerűen jó lenni. 

A főbb alapanyagok: sok természetes fény a nagy üvegfelületekből, sok gyertya, természetes alapanyagú bútorok, nagy alapterület, és persze egy olyan hozzáállás az emberek részéről, hogy az örök télből is ki akarják hozni a legtöbbet.

northern-lights-by-mads-pihl-13.jpg

kép

A grönlandi lakásoknak/házaknak a közös pontja az óriási nyitott terek.  A konyha, ebédlő, nappali általában egy hatalmas térben helyezkedik el, ahol a család és a barátok kényelmesen tudnak találkozni hétvégenként.  De itt ne 1-2 rokonra gondoljunk! Például grönlandi szokás szerint a család megünnepli az első osztályos gyerek első iskolanapját. A műsorban bemutatott család nappalijában ebből az alkalomból kb. 50 ember gyűlt össze, és fért el kényelmesen.

large-reclaimed-wood-dining-room-table.jpg

kép

A gyerekek természetesen Grönlandon is ugyanolyan elevenek, mint bárhol máshol a világban, így a kinti több méteres hó ellenére nekik is le kell vezetniük az energiáikat valahol. A szerencsések szülei komplett játszóházzá alakítják a házat, így a ház szintjei között akár egy kötél segítségével is lehet mozogni. Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, akkor igluépítő versenyt szerveznek, ahol a szülők és gyerekek együtt építenek iglukat. Elvégre, eszkimó felmenőkkel büszkélkedhetnek.

iglu_byggning.JPG

kép

Gondolom, mindenki ábrándozott már egy olyan hideg téli estéről, amikor odakint tombol a szél, a hóesés, de odabent a házban jó meleg van, égnek a gyertyák, és teázunk, iszogatunk. Akkor most képzeljünk el egy családot, akinek kb. minden estéje ilyen, és ráadásul még a tenger is be akar jönni az ablakon.

Az erről szóló  videót a csatorna facebook oldalán érdemes megnézni!

Imádom ezt a nyugalmat, amikor kinézek, és látom a vizet. ... Amikor a szél északról fúj, rögtön megérezzük. Hidegebb lesz, és feljebb kell csavarni a fűtést. Szinte érezni lehet , ahogy megragadja a szél a házat.

Ha pedig mégis dolgod akadna kicsit távolabb, akkor fogd be a kutyákat a szán elé, és hajrá! :)

dogs.jpg

kép

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, és lájkold a facebook oldalt is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://hyggeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5913585185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása