Podcast ajánló
2018. május 24. írta: noh

Podcast ajánló

Hosszabb autóút, repülés, vonatozás, kertészkedés, főzés, strandon sütkérezés, takarítás, vagy csak kanapén elnyúlás... Lehet, hogy Y generációs szokás ez, de jobb közben még valami mást is csinálni, mondjuk hallgatni valamit. Na erre valók a podcastok, hogy valami olyan számodra érdekes témáról hallgass beszélgetéseket, akár szakértőktől, akár megmondóemberektől, akár csak az utcaemberétől, ami leköt, szórakoztat, és jobban telik vele az idő. A mai posztban ilyen műsorokat szeretnék ajánlani.

podcast.jpg

És hogy hogyan is lehet podcastot hallgatni? Legegyszerűbben telefonos alkalmazásokkal, amelyek összegyűjtik ezeket, és letölthetőek, vagy online hallgathatóak a műsorok. Én erre a Podcast Addict nevű alkalmazást használom.

Kultrovat

A podcast alapembere a Sixx, aki az index, és a comment.com alapembere is, az írásait is szeretem, és úgy általában adok a véleményére, ha sorozatokról van szó, mivel ő aztán tényleg képben van velük. A műsorban vannak interjúk a jelenleg sikeres magyar színészekkel, pl. Nagy Ervin, Thuróczy Szabolcs, de ebből a podcastból tudtam meg például, hogy hogyan is kapják a külföldi sorozatok a magyar címeket, vagy hogy hogyan írják, forgatják az Aranyélet című (számomra a legjobb) magyar sorozatot. A legutóbbi adásban pl. spoiler nélkül ajánlottak tök sok sorozatot, amikről tudtam, hogy léteznek, tudtam, hogy sikeresek, de enélkül az adás nélkül nem valószínű, hogy megnéztem volna őket. Pl, Billions, vagy a Silicon Valley, de most meglátjuk. :)

Szertár

A Szertár a saját megfogalmazása szerint a természettudományos, műszaki és matematikai világ nehezen érthető rendszereit igyekszik a szélesebb közönség számára érthetővé, elérhetővé tenni. Természetesen rendelkezik Youtube csatornával is a műsor, sok ezer féle témát dolgozott már fel, mint pl. bitcoin, drogkereső lepkék,és hogy miért nem szivárog az ember bőre.

 szertar.jpg

 

 

Szószátyár

Egy ízig-vérig kultúr műsor a Klubrádióból, ami azoknak szól, akik szeretik a magyar nyelvet, és rajonganak a nyelvünk ínyencségeiért. A műsort Kálmán László nyelvész és Nádasdy Ádám szintén nyelvész, műfordító vezetik, hihetetlen szórakoztatóan, és közérthetően elmagyarázva a magyar nyelv miértjeit.

(A Klubrádió műsoraihoz a Zsebra alkalmazást ajánlom a Podcast Addict helyett.)

Ötös- Bódy Gergővel

Szintén Klubrádió műsor, de szintén politika mentesen! A rádió délelőtti műsorsávjában napi váltásban más műsorvezetők beszélgetnek nagyon különböző témákról, de állandó rovatokban vendégeikkel. A műsorvezetők között van Gálvölgyi János, a Lang Györgyi és Falusi Mariann páros, de keddenként van a kedvencem, Bódy Gergő, aki a legutóbbi műsorban beszélgetett például Mahatma Gandhi életútjáról, aztán arról, hogy Kínában kötelező tananyag (volt) Petőfi Szabadság, szerelem c. műve, és állítólag a kínai az egyetlen nyelv, amelyre lefordították Petőfi összes művét. A hátizsák rovata is nagyon jó, minden héten egy különleges helyről számolnak be az utazók.

De a kedvenc blokkom a keddi adásból, amikor megérkezik F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus, akinek a történeteiből annyit lehet tanulni a társas kapcsolatok játszmáiról, mint semmi másból. Az elmúlt adásban az irónia eszközéről volt szó, amelyről így megtudtam, hogy ez mennyire agresszív kommunikációs eszköz, igyekszem is visszább fogni magam. :) Emellett szó volt például arról, hogy egy összezörrenés, vita során, ahelyett, hogy azt a színpadias kommunikációt választanánk, hogy felpattanunk, és becsapjuk magunk mögött az ajtót, válasszuk a hiteles kommunikációt, és mondjuk azt, hogy én most olyan mérges vagyok rád, hogy legszívesebben itt hagynálak, és bevágnám az ajtót magam mögött. Ugyanis ilyenkor a másik félnek is lenne esélye reagálni. Ebből tényleg lenne mit tanulni sokunknak.

Önkényes Mérvadó

Hivatalosan Puzsér Róbert és Horváth Oszkár műsora, de Puzsér személyiségéből fakadóan leginkább csak az övé. A szokásos őrjöngést hozza, amit évekig nem tudtam hová tenni, aztán meghallottam egy olyan véleményt róla, hogy őt úgy kell nézni, mintha a Hyde Parkban, a Speaker's Cornerre állna ki valaki és adná ki magából ami benne van. Mióta így hallgatom, azóta szórakoztat. Ebben a podcastban újabban filmeket elemeznek ki, legutóbb azt hallgattammeg, amikor kifejtette Puzsér, hogy Julia Roberts mennyire rossz színész. A régebbi adásokban pedig mindenféle téma előkerült, pl az a tipikus magyar mentalitás, hogy "Örülj, hogy van munkád!". Na, hát elszabadult a pokol a stúdióban. 

onkenyes_mervado.jpg

 

Balázsék

Sokszor közönségesek számomra, de a podcastjukban pont az a jó, hogy ami téma nem érdekel, azt nem hallgatom meg. Ugyan a Youtube-ra, és a Radio 1 honlapjára is felkerülnek a Balázsék (régen Morning Show) műsorai, de ömlesztve, és nincs kedvem mindent végig hallgatni. Podcastban viszont témánként, 20-30 perces blokkokban hallgatható, ami így nekem jobban bejön. Amikor ráakadtam, akkor töltöttem pl. ilyet, hogy sípolással űzik el a fiatalokat egy budapesti parkból, Puzsér beszólt Vágó Istvánnak, Gyárfás Tamás a felbújtó a Fenyő gyilkosságban, vagy szőrös epilátort postáztak. Széles a skála, na.

Popkult, Csajok

Ebben két nő beszélget sorozatokról. Örülök a műsoruknak, mert valahogy a a podcast műfaját (is) leginkább a férfiak uralják.  És azért engem érdekelnének női vélemények is... (A hangminőség nem mondható profinak, eléggé telefonos beszélgetés hatása van -lehet, hogy az, nem tudom- de elviselhető.)

Égéstér

A Totalcar podcastja, így értelemszerűen autókról szól. Én magam nem hallgatom túl gyakran, csak ha úgy adódik, de igazából még nőként is simán tud érdekesek lenni ezek az 1-1 órás beszélgetések az autókról. Például amikor lakóautókról szólt a műsor, az tök jó volt, és rá is jöttem, hogy nekem ilyen élményre biztosan nincs szükségem. A hanggal van itt is a legnagyobb bajom, van akit alig lehet hallani, és van, aki zavaróan kiabál a mikrofonba.

Bukótér

A Bukótér szintén Sixx közreműködésével készül, és mindig az épp aktuális forma-1 futamot beszélik ki a műsorvezetők. Igazából nem is tudok erről többet mondani, ez tényleg ennyiről szól.

bukoter.jpg

 

Fülke

A HVG friss podcastja márciusban indult, és hiánypótló, mivel más, kifejezetten magyar politikai podcasttal nem találkoztam eddig,de ezt még nem is igazán ismerem, csakrajta van a listámon.

Te mit szoktál hallgatni, mit ajánlanál másoknak? Írd meg kommentben!

Amit én nagyon hiányolok, az egy utazós és egy könyves podcast. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hyggeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5913998368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása